Jacqueline Berghuijs besloot enkele jaren geleden een nieuwe wending aan haar leven te geven. Ze startte aan de Hogeschool Leiden met een voltijd studie Kunstzinnige Therapie/Vaktherapie. De richting ‘Muziek’ was hierbij voor haar een logische keuze, want ze heeft haar hele leven al sterke gevoelens bij muziek. Tijdens de studie leer je hoe je muziek kunt gebruiken om een positieve invloed op mensen te hebben, en hoe het in te zetten is als therapie.

De keuze om met de studie te starten was voor Jacqueline echter niet makkelijk, zij is namelijk mantelzorger voor haar moeder en zorgt iedere dag voor haar. We interviewden Jacqueline in haar woonplaats Zoetermeer, waar ze samen met haar man en de jongste van drie dochters woont.

HALLO JACQUELINE, VERTEL EENS IETS OVER DE ZORG VOOR JE MOEDER?

“Mijn moeder is 81 en heeft PTSS (Posttraumatische stress-stoornis), daarnaast heeft ze ook nog een aantal lichamelijke klachten. Zestien jaar geleden heeft zij de bewuste keuze gemaakt om dichter bij ons te gaan wonen, om precies te zijn 60 meter bij ons vandaan. Iedere dag komt zij naar ons toe en maken wij eten voor haar. Als er andere zaken spelen helpen we haar daar ook mee, en natuurlijk is het fijn voor haar dat ze iedere dag aanspraak en gezelligheid bij ons vindt.

WAS HET EEN MOEILIJKE KEUZE OM DIE ZORG OP JE TE NEMEN?

“Ik ben eigenlijk al sinds mijn 7e mantelzorger. Toen al voor mijn moeder en ook voor mijn vader tot aan hun scheiding. Het is voor mij vanzelfsprekend, dit is wat je ook altijd hoort van jonge mantelzorgers: zij zijn niet anders gewend, ze doen het gewoon. En ik krijg natuurlijk alle hulp van mijn man en mijn twee jongste dochters, die 20 en 26 jaar oud zijn. Mijn middelste dochter woont ook in de buurt dus dat is heel fijn.”

HET LIJKT BEST VEEL WAT JE DOET, HAAL JE OOK VOLDOENING UIT DE ZORG?

“Zeker, heel veel. Mijn moeder is een erg sociaal persoon en ze heeft nog steeds veel sociale contacten. Daar plukt ze nu, op latere leeftijd, enorm de vruchten van. Het is dan ook verre van een straf om haar dagelijks over de vloer te hebben. Het brengt ons allemaal een hoop gezelligheid.”

HOE IS DE BESLISSING OM VOLTIJDS TE GAAN STUDEREN TOT STAND GEKOMEN?

“Vroeger heb ik in de verzekeringswereld gewerkt. Het ging daar alleen maar om geld, ik werd niet gelukkig van dat werk. Toen kreeg ik kinderen en ben ik een tijd lang fulltime moeder geweest. Hiernaast deed ik wel veel vrijwilligerswerk: op school, bij de scouting, de kerk. Daardoor leerde ik ook dat ik veel voldoening haal uit het helpen van anderen.” “Op een gegeven moment ben ik zelf ziek geworden. Mijn schildklier was ontregeld. De medicijnen die ik daarvoor kreeg werkten averechts. Ik heb gelukkig veel profijt van een alternatieve therapie. Bij de overschakeling van regulier naar alternatief heb ik ook muziektherapie gevolgd en dit hielp mij enorm. Toen heb ik wel echt concreet het idee opgevat dat ik dit ook wel zou willen doen.”

IS HET QUA TIJD ALLEMAAL WEL TE COMBINEREN, EEN FULLTIME STUDIE EN DE ZORGTAKEN?

“Het is wel veel ja, voor de studie staat 40 uur per week, en daarnaast ben ik iedere dag ook nog wel 2 uur kwijt voor de zorg voor mijn moeder. En dat is dan nog laag ingeschat. Mijn huis lijkt inmiddels wel echt op een studentenhuis omdat de tijd om het huishouden te doen er vaak wel bij inschiet, wat dat betreft pas ik er helemaal tussen.”

ZIJN ER MEER MENSEN VAN JOUW LEEFTIJD DIE DE STUDIE VOLGEN?

“Nee ik ben wel echt de oudste, ik word soms ook wel liefkozend ‘het moedertje van de klas’ genoemd. Ik merk ook wel dat medestudenten snel naar mij toestappen als ze ergens mee zitten, ze stappen dan toch liever naar een medestudent toe dan naar een docent.”

HOE ZIE JE DE TOEKOMST VOOR JE?

“Zolang dat gaat wil ik natuurlijk voor mijn moeder blijven zorgen. We pakken dat goed op met zijn allen en hebben een fijne manier gevonden. Daarnaast begin ik binnenkort met een stage bij ‘De Herbergier’ in Zoetermeer. Dit is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. Ik hoorde ook achteraf dat de huidige muziektherapeut net met pensioen is gegaan, dus wie weet…”

HEB JE NOG TIPS VOOR MANTELZORGERS DIE OOK WILLEN GAAN STUDEREN?

“Maak een bewuste keuze en plan het goed, kies een studie die je na aan het hart ligt. Neem de tijd om goed te kiezen, als je de juiste keuze maakt, geeft het studeren je enorm veel energie.”