“Een onbezorgd dagje er tussenuit. Dat heb je als mantelzorger écht af en toe nodig”

VGZ (PARTNERBIJDRAGE) | Een op de zeven mantelzorgers ervaart hun zorgtaak als ‘zwaar of heel zwaar’. Ariette Brandenburg bijvoorbeeld. Sinds haar man vier jaar geleden de diagnose vasculaire dementie kreeg, veranderde ook haar leven dramatisch. “Mijn wereld werd een stuk kleiner, ik heb nauwelijks nog tijd voor vrienden en familie”.

Niet zo lang geleden was de man van Ariette Brandenburg nog een zelfstandige kerel. Samen ondernamen ze van alles. Nu behoeft hij, door zijn slepende ziekte, steeds meer zorg. Ingrijpende zorg. “Dit gaat verder dan een kopje koffie zetten of het avondeten bereiden”, vertelt Ariette. “Er wordt steeds meer van mij geëist. Als mantelzorger blijft er nauwelijks, of zelfs helemaal geen tijd meer over voor vrienden en familie. Of voor een leuke activiteit voor jezelf. Dat vind ik moeilijk, en best benauwend.”
Bekijk hier het filmpje met het verhaal van Ariette.

Sociaal isolement

Ariette komt uit een praatgrage familie en bloeit op van contact met anderen. Ze praat én luistert graag. Thuis kan dat eigenlijk niet meer. “Ik kan haast geen zinvolle gesprekken meer met mijn dementerende man voeren. Ik mis de man die hij ooit was. Ik mis het delen van ervaringen, het maken van toekomstplannen. Maar ook het kunnen praten over mijn zorgen. Ik heb behoefte aan iemand bij wie ik ten rade kan, of gewoon iemand met wie ik leuke verhalen kan uitwisselen. Wie niet eigenlijk?”

“Iedere keer ligt er nóg meer op je bord.
Ineens ben je dan mantelzorger.”

Batterij opladen

Je hart kunnen luchten is goed, maar sociale contacten zijn om nog een andere reden belangrijk. Het levert vrolijke momenten op, en daar krijg je energie van. Energie waaruit je kunt putten om de zorgtaak vol te kunnen blijven houden. “Mensen zeggen vaak dat ze met zoveel passie voor hun naasten zorgen. Dat geldt voor mij uiteraard ook, maar het vreet wel energie. Vaak merk je dat pas als het te laat is, dat je geen puf meer hebt. Op zo’n moment ben je verder van huis. Daarom is het van belang dat je als mantelzorger ook goed voor jezelf blijft zorgen.”

Geen zorgen

Eén dagje er even lekker uit zijn: het maakt een wereld van verschil, maar zie het maar eens te organiseren. “Ik kan niet iedereen maar vragen om bij te springen en die zware mantelzorgtaak van me over te nemen. Vrienden en familie krijgen het ook lang niet altijd ingepland. En ik kan pas ontspannen en genieten van een vrij moment als ik zeker weet dat thuis alles goed is geregeld, met iemand die volledig zorg draagt voor mijn man. Alleen dan lukt het me even niet aan de hele situatie te denken.” Een professionele mantelzorger die haar taken een dagje waarneemt, zorgt én ontzorgt dus tegelijkertijd! En hoe besteedt Ariette haar vrije dag het liefst? “Lekker winkelen, een sample sale en een lunch met mijn zus om even bij te kletsen. Maar als ik eerlijk ben, doet de invulling van die dag er eigenlijk niet zo toe. Puur het feit dat ik me even geen zorgen hoef te maken hoe het thuis gaat, dat is eigenlijk het allerfijnst.”

VGZ vergoedt mantelzorg

Als lid van Vierstroom ontvang je via de collectieve verzekering bij VGZ hulp bij mantelzorg. Met de aanvullende zorgverzekering kun je tot maximaal 25 dagen vervangende mantelzorg krijgen. Ook ontvang je een budget voor een mantelzorgmakelaar, die je regelwerk uit handen neemt. Kijk voor meer informatie op de website van VGZ.