Lockdown: wat betekent dit voor mantelzorgers?

Het is voor mantelzorgers al heel lang een lastige tijd. Met alle veranderingen en intensivering van de maatregelen per 15 december zal het er helaas niet makkelijker op worden.

We raden je dan ook aan om tijdig aan te geven wat je nodig hebt om het vol te houden. Verderop in dit bericht vind je de contactgegevens voor de verschillende regio’s. Verder kun je voor vragen ook terecht op de site van MantelzorgNL, je vindt er oa. veelgestelde vragen rondom corona.

De maatregelen zijn ingegaan vanaf dinsdag 15 december en duren nog tot dinsdag 19 januari. Bekijk hier alle maatregelen per 15 december. Hieronder de belangrijkste informatie voor mantelzorgers, algemeen en per regio:

Thuis bezoek ontvangen

Het algemene devies is om contacten zoveel mogelijk te beperken.

Thuis mag je nog maar 2 bezoekers per dag ontvangen, voorheen waren dit er 3. Dit aantal is inclusief mantelzorgers, maar exclusief voor professionals zoals thuiszorg en huisarts. Dus dit betekent dat de naaste voor wie jij zorgt per dag maximaal twee bezoekers (waaronder de mantelzorger(s) mag ontvangen. Professionele hulp en ondersteuning in de thuissituatie kan daar nog extra bij komen.

Buiten mag je met maximaal twee mensen samen zijn als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Reizen

Blijf zoveel mogelijk thuis. Vraag je steeds af of het noodzakelijk is om te gaan reizen.

Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen, dus maak ook hier de afweging of de mantelzorgsituatie dit vereist. In veel gevallen is het als mantelzorger noodzakelijk om naar degene voor wie je zorgt te gaan, dus dan mag dat ook gewoon. Je kunt op pad zonder verklaring of bewijs dat je mantelzorger bent.

Dagbesteding

Het is goed nieuws dat wijkcentra en buurthuizen open kunnen blijven voor kwetsbare mensen. Hier wordt namelijk ook vaak dagopvang gegeven die zorgt voor ontlasting van de mantelzorger.

De dagbesteding bij zorgorganisaties (zoals verpleeghuizen) en het vervoer daar naartoe kan dus gewoon binnen de richtlijnen van het RIVM door blijven gaan.

Vragen

Heb je vragen of behoefte aan overleg over je eigen situatie?

Zoetermeer:

Mantelzorgers die zich zorgen maken, vragen hebben of willen praten kunnen terecht bij onze coördinatoren mantelzorgondersteuning op T. 06 27 291 464 of per mail op zoetermeer@mantelzorgcentraal.nl

Boodschappen kunnen door vrijwilligers in de wijk gedaan worden. Neem hiervoor contact op met de Cliëntondersteuner in uw wijk of bel met Palet Welzijn op T. 0800 935 945 6

In Zoetermeer brengt de website en Facebookpagina Zoetermeer voor elkaar (zoetermeervoorelkaar.nl/coronahulp-kom-in-actie) vragen om hulp en aanbod van hulp gratis bij elkaar, voor zowel particulieren als maatschappelijke organisaties.

Waddinxveen:

Mantelzorgers die zich zorgen maken, vragen hebben of willen praten kunnen terecht bij onze coördinator mantelzorg op T. 088 0234 226 of per mail op d.schipper@paletwelzijn.nl

Boodschappen kunnen door vrijwilligers gedaan worden. Neem hiervoor contact op HIP Helpt Waddinxveen op T. 06 40 000 314 of E. waddinxveen@hiphelpt.nl

Is het stil om je heen, heb je niemand om mee te praten? Een telefoontje, een beetje aandacht en een luisterend oor, kan in deze periode heel erg welkom zijn. Meld je aan voor een belmaatje bij Margo Vreeburg van Vrijwilligerswerk Waddinxveen via T. 0182 601729.

Wadwijzer is het loket in Waddinxveen waar je terecht kunt voor al je vragen over wonen, zorg en welzijn. Op de website www.wadwijzer.info  vind je informatie over diverse thema’s en bijbehorende contactgegevens. Telefonisch kun je Wadwijzer bereiken via T. 14 0182 op werkdagen tot 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur. De medewerkers van team Wadwijzer kijken samen met jou naar een passende oplossing en helpen je op weg.

Gouda:

In Gouda kunnen ouderen en mantelzorgers voor vragen en hulp terecht bij het Sociaal Team Gouda. Bereikbaar via 088- 900 4321 of per mail info@sociaalteamgouda.nl. De inloop van het Sociaal Team is voorlopig op alle locaties gesloten.

Overzicht hulpinitiatieven Gouda
Overzicht hulpinitiatieven landelijk

Algemeen:

Bel of app met de Mantelzorglijn op 030-760 60 55 of mail naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl