Wijze woorden van Sint Maarten over mantelzorg

Eén van onze mantelzorgers wees op ons op een bericht over Sint Maarten uit een schoolnieuwsbrief van haar kleindochter. Omdat het zo’n treffende connectie is met wat mantelzorg betekent, willen wij het je niet onthouden. Bovendien is het op 11 november Sint Maarten.

 

Mantel van warme aandacht en zorgende liefde

‘Veel zal hij geven, lang zal hij leven…’

Ook in de moderne samenleving zijn er mensen die zorg nodig hebben. En daarbij gaat het niet alleen om fysieke zorg. Degenen die belangeloos hun tijd geven om zorg te verlenen, noemen we heel treffend ‘mantelzorgers’. Net als Sint-Maarten omhullen ze anderen met een mantel van warme aandacht en zorgende liefde.

De legende van Sint Maarten met de gedeelde mantel is misschien wel meer dan 1000 jaar oud, maar de legende laat zien wat moderne psychologen, mantelzorgers vaak op het hart drukken: “Je moet nóóit je hele mantel weggeven”. Als je zelf in de kou staat, kun je een ander niet meer verwarmen. Want het is zoals een ander Sint-Maartensliedje over de halve mantel zegt:

Geen van tweeën wordt er armer van,
a
lle twee word je er warmer van

Dat Sint-Maarten niet zijn hele, maar alleen zijn halve mantel schonk, was dus geen slimmigheidje om het keizerlijk gebod te omzeilen. Sint-Maarten handelde naar het woord ‘Heb je naaste lief zoals jezelf’.