Mantelzorgers? Die zijn toch ouder?
Als jij thuis een familielid hebt die veel zorg of aandacht nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is, mag jij jezelf jonge mantelzorger noemen. 1 op de 4 jongeren is een jonge mantelzorger, dus je bent zeker niet de enige! Het liefst doe je alsof er niks aan de hand is. Er toch niks met jou? Jij bent toch niet ziek?
Langdurig ziek zijn kan op veel verschillende manieren, zowel lichamelijk als geestelijk. Iemand met een psychische ziekte of verslaving kan net zo veel hulp nodig hebben als iemand met een lichamelijke ziekte of handicap. Je regelmatig zorgen maken, dagelijks meehelpen om het huishouden draaiende te houden en/of misschien zelfs medicijnen of eten geven aan je zieke familielid. Dit zijn behoorlijke verantwoordelijkheden, maar voor jou heel normaal.
Zorg voor jezelf!
Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen, maar de dagelijkse zorgen maken het leven soms wel lastiger. Er is minder tijd voor ontspanning en leuke dingen en soms kan het dan ook wat te veel worden.
Hoe zorg je goed voor jezelf? Hieronder 4 tips:
1. Praat erover
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
Vrienden en/of klasgenoten zullen misschien niet altijd begrijpen waarom het bij jou thuis anders is dan ‘normaal’, maar willen dit misschien wel graag weten. Het kan best vervelend zijn om je vrienden mee naar huis te nemen, omdat je weet dat je een familielid hebt die anders is. Het is goed om uit te leggen hoe de situatie bij jou thuis is en wat de ziekte inhoudt die jouw familielid heeft. Goede vrienden zullen hun best doen dit te begrijpen en snappen het dan ook beter als jij een keer niet lekker in je vel zit of kiest om thuis te blijven terwijl zij afspreken.
Niet alle dingen kun je ‘thuis’ bespreken en daarom is het ook fijn om over te praten met andere jonge mantelzorgers, die snappen wat jij voelt. Tijdens de activiteiten van 2BeCool kom je ook anderen tegen die net als jij ook jonge mantelzorger zijn.
2. Zeg het op school
Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
Je kunt ook vragen of hij/zij het onderwerp, de jonge mantelzorger, een keer wil behandelen in de les. Je klasgenoten kunnen dan ook meepraten en misschien kom je er wel achter dat er meer jonge mantelzorgers in de klas zitten.
3. Blijf leuke dingen doen
Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
2BeCool vindt het leuk om activiteiten te organiseren voor jou en andere jonge mantelzorgers, maar deze activiteiten zijn natuurlijk pas leuk als je je vrienden mee mag nemen! Je ontmoet hier ook andere jonge mantelzorgers en misschien maak je wel nieuwe vrienden.
4. Zeg wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat voor je doen. Dat is niet erg, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp aan de mantelzorgondersteuner van Mantelzorgcentraal.
Registratie & Waardering
Bij registratie krijg je automatisch via mail uitnodigingen voor leuke activiteiten waarbij je samen met andere jonge mantelzorgers even kunt ontspannen. Je kunt met je verhaal of vragen terecht bij de mantelzorgondersteuner(s) in jouw gemeente. Ook is er voor geregistreerde jonge mantelzorgers een waardering vanuit de gemeente voor hun bijdrage in de zorg voor een zieke ouder, broertje, zusje, opa of oma.