Goed nieuws voor mantelzorgers: vanaf 1 juli 2024 krijgen ouders van een langdurig ziek of gehandicapt kind automatisch dubbele kinderbijslag.

Tot nu toe moesten ouders dit zelf aanvragen. Uit onderzoek bleek dat ouders dit best ingewikkeld vonden en daardoor niet deden, waardoor ze geen dubbele kinderbijslag ontvingen. Daarom heeft het kabinet besloten om dubbele kinderbijslag te vereenvoudigen.

Wat verandert er?

  • Automatische toekenning: Ouders van kinderen met een Wlz-indicatie krijgen vanaf 1 juli 2024 automatisch dubbele kinderbijslag.
  • Terugwerkende kracht: Ouders kunnen dubbele kinderbijslag tot zes maanden terug aanvragen.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe regeldruk – een overdaad aan wetten, regels, formulieren en instanties – voor mantelzorgers kan worden verminderd. Deze vereenvoudigingen helpen ouders van kinderen met intensieve zorgbehoeften om de extra zorg en kosten beter te kunnen dragen!

Vanaf september start er een Ondersteuningsgroep voor nabestaanden die steun zoeken bij de verwerking van het verlies van een dierbare door zelfdoding. De ondersteuningsgroep bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur in Leiden. 

 

Op zelfdoding rust vaak nog een taboe. Nabestaanden van zelfdoding voelen zich vaak alleen met hun verdriet en vragen. De ondersteuningsgroep is bedoeld voor volwassen nabestaanden die steun zoeken bij de verwerking van het verlies van een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of een andere dierbare door zelfdoding.

Inwoners van gemeentes Leiden, Oegstgeest, Voorschoten & Zoeterwoude, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Alphen a/d Rijn, Nieuwkoop, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Zuidplas en Krimpenerwaard kunnen meedoen, geheel gratis.

Wanneer

Vanaf maandag 2 september 2024 tussen 14:00 en 16:00.

Waar

In Leiden.

Meer informatie

Via de website van GGZ Rivierduinen lees je meer informatie over de ondersteuningsgroep: Ondersteuningsgroep nabestaanden van zelfdoding – GGZ Rivierduinen

 

Op donderdag 25 juli van 10.00 tot 12.00 uur organiseren de coördinatoren mantelzorg een Mantelzorgcafé op de locatie Bijdorplaan 471. Deze keer wordt de vraag “Wat als de mantelzorger uitvalt?” besproken met elkaar.

Plotselinge uitval door ziekte of ongeval, een geplande operatie of ingreep met een herstelperiode, het kan iedereen gebeuren. Ook is de kans op uitval door overbelasting aanwezig, zeker bij mantelzorgers. Je bent ineens niet meer in staat om de zorg te geven die je altijd gaf. Het is wenselijk dat de zorg voor je dierbare wordt overgenomen. Maar hoe bereid je dat voor? Welke voorbereidingen kun je treffen, zodat andere naasten of professionals je taken (deels) kunnen overnemen? In dit Mantelzorgcafé worden verschillende manieren en tips besproken om enigszins voorbereid te zijn op zo’n situatie.  

Wil je gezamenlijk over deze vragen nadenken of wil je delen wat je al hebt gedaan ter voorbereiding? Kom naar het Mantelzorgcafé. Een bezoek is gratis. Ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden kan heel prettig zijn, een goed gesprek met andere mantelzorgers kan net die boost geven die nodig is om goed verder te gaan. Aanmelden is niet verplicht maar wil je verzekerd zijn van een plekje, mail dan je naam en telefoonnummer naar zoetermeer@mantelzorgcentraal.nl.   

Wanneer

Donderdag 25 juli van 10.00 tot 12.00 uur

Waar

Bijdorplaan 471 in Zoetermeer

 

Freerun warming up en cooldowns toepassen in je freerun lessen

Helaas is deze workshop geannuleerd omdat er te weinig aanmeldingen waren. We hopen het later dit jaar nog een keer te kunnen aanbieden.

Meer informatie? 

Wil je meer weten over de workshop of heb je andere vragen als jonge mantelzorger? Stel ze aan Robin de Prie, coördinator mantelzorg Zoetermeer, via. 06 – 272 91 464.

Dinsdagavond 25 juni hebben ruim 70 geregistreerde mantelzorgers uit Zoetermeer van een geheel verzorgde feestavond genoten. De mantelzorgers zijn uitgenodigd door Lionsclub De Meerbloem, die graag hun waardering willen uitspreken voor het werk wat mantelzorgers verzetten. Het zogeheten Zomerbanket fungeerde als een respijtavond, waar mantelzorgers even het zorgen mochten loslaten en konden genieten in een feestelijke setting.

Er werd livemuziek gespeeld en naast het barbecue-buffet was ook de tap van de Zoetermeerse brouwerij en de foodtruck van Patat & More aanwezig. De coördinatoren mantelzorg van inZet opende de avond en waren aanwezig om een luisterend oor te bieden aan de genodigde mantelzorgers. Na het succes in 2022, werd het zomerbanket nogmaals georganiseerd.