Goed nieuws voor mantelzorgers die zorg verlenen vanuit een persoonsgebonden budget (pgb): het pgb-uurtarief moet hoger zijn dan het minimumloon. Dit bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter in sociale zekerheidszaken, op 16 augustus. Deze uitspraak draagt bij aan de erkenning van mantelzorgers. Veel gemeenten hanteren het minimumloon of een uurtarief net daar boven. Deze uitspraak betekent dus dat gemeenten het tarief moeten aanpassen.

 

Duidelijkheid over pgb-uurtarief

De uitspraak gaat over het informeel pgb-uurtarief voor hulp bij het huishouden en individuele begeleiding. Dit is het uurtarief voor hulp door mensen uit de eigen omgeving, zoals een partner, familieleden en vrienden. Het was lange tijd onduidelijk welk tarief gehanteerd moest worden. De Wmo 2015 stelt alleen dat gemeenten een passend tarief moeten hanteren. De Centrale Raad van Beroep heeft met haar uitspraak nu aangegeven wat een passend tarief is.

Wat is een persoonsgebonden budget?

In Nederland kan iemand een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen om zelf de zorg en ondersteuning te organiseren en in te kopen die hij of zij nodig heeft. Een PGB wordt verstrekt aan mensen met een beperking of aandoening die langdurige zorg of ondersteuning nodig hebben. Er zijn verschillende redenen waarom iemand in aanmerking kan komen voor een PGB.

Wat wordt het nieuwe tarief?

Voor Hulp bij Huishouden is het uurtarief bepaald op de hoogste periodiek van de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), schaal 15. Voor individuele begeleiding wordt dat ook de hoogste periodiek van de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), schaal 30.

Blij met deze uitspraak

Mantelzorgers verdienen een passende beloning. En dit draagt bij aan de erkenning van mantelzorgers. Dit kost niet meer geld, maar helpt bij het oplossen van het personeelsprobleem in de zorg. Juist daarom is ondersteuning en waardering van mantelzorgers zo belangrijk. Het is fijn dat alle gemeenten in Nederland hetzelfde tarief moeten gaan gebruiken.

Wat kun jij nu doen?

Word jij betaald uit een informeel pgb voor huishoudelijke hulp of individuele begeleiding en ontvang je nu het minimumloon? Vraag dan bij de budgethouder na of de tarieven aangepast worden.

 

Bron: MantelzorgNL

Als mantelzorger heb je veel taken op je ‘Bordje’. Sommige taken zijn vanzelfsprekend of doe je gewoon omdat het hoort, maar voordat je het weet komen er steeds meer taken en is je bordje vol. Dan ligt overbelasting op de loer!

Methode om inzicht te krijgen en keuzes te maken

Op donderdag 5 oktober organiseren we de workshop ‘BordjeVol’. Deze methode geeft je inzicht in zorg gerelateerde taken én alle andere dingen die deel uitmaken in jouw leven. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag en zul je merken dat deze methode je kan helpen om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen.

Programma

  • 19.00 uur inloop met koffie of thee
  • 19.15 uur start workshop ‘Bordje Vol’
  • 21.30 uur afsluiting

Waar & wanneer

Donderdagavond 5 oktober
Inloop 19.00 uur, start 19.15 uur tot ca.21.30 uur

Ontmoetingscentrum van Noord
Lekkenburg 1 Gouda, in de creatieve ruimte (begane grond)

Aanmelden voor 25 september 

Je kunt je vóór 25 september voor deze themavond aanmelden door een e-mail te sturen naar gouda@mantelzorgcentraal.nl o.v.v.  ‘BordjeVol’ je naam, mailadres en telefoonnummer.
Voor meer informatie over de avond kun je contact opnemen met Karin de Jong. Bel hiervoor naar 088 0234 225. Wil je meer weten over de methode? Kijk dan op www.bordjevol.nl

Op de inlooplocatie Noordhove & Seghwaert organiseren de mantelzorgcoördinatoren op dinsdag 19 september van 10.00 tot 11.30 uur een mantelzorgcafé over het onderwerp: gezonde grenzen.

Hoe stel jij grenzen?

Je grenzen in de gaten houden, is voor iedereen belangrijk. Als je als mantelzorger zorgt voor een ander is het extra belangrijk om je grenzen te bewaken. En al helemaal als je lang en/of intensief voor iemand zorgt of voor meerdere mensen tegelijk. Gezonde grenzen zijn nodig om het zorgen ook op langere termijn vol te kunnen houden. Grenzen aangeven in een zorgrelatie is ingewikkeld. Je wil immers graag dat het goed gaat met de ander en ook opvangen wat de ander niet (meer) zelf kan. In de ‘flow’ van het zorgen, word jij ongemerkt telkens uitgedaagd om over je eigen grenzen te gaan. Soms maakt het (veranderde) gedrag van degene voor wie je zorgt dat grenzen stellen een hele uitdaging is.

En wat zou je wellicht willen of kunnen veranderen als je kijkt naar de grenzen die spelen in jouw mantelzorgsituatie? Tijdens dit mantelzorgcafé gaan we met elkaar in gesprek hierover en geven informatie en stellen vragen die jou aan het denken zetten over jouw grenzen.

Wanneer en waar

Dinsdag 19 september van 10.00 tot 11.30 uur
Petuniatuin 7a, Zoetermeer

Aanmelden niet verplicht, wel prettig

Aanmelden is niet verplicht maar wil je verzekerd zijn van een plek, stuur dan een mail naar zoetermeer@mantelzorgcentraal.nl met je naam, postcode en telefoonnummer. Het mantelzorgcafé is gratis en bedoeld voor mensen die zorgen voor een naaste. Ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden kan heel prettig zijn, een goed gesprek met andere mantelzorgers kan je nu net die boost geven die nodig is om goed verder te gaan.

 

Op woensdag 20 september is de start van het nieuwe NAH-Soepuurtje. Heb je interesse om andere buurtbewoners met NAH te ontmoeten? Zin in een gezonde verse maaltijdsoep of gewoon even bijkomen van je dag? Dat kan allemaal maandelijks op iedere woensdag bij het NAH-Soepuurtje. Dit wordt georganiseerd door Sociaal Team Gouda en is speciaal voor mensen met NAH.

Op zaterdag 23 september organiseert Mantelzorgcentraal weer een respijtdag. Dit jaar in “onze eigen achtertuin”, namelijk in Boskoop. Na ontvangst met koffie bij Yume, zullen we vanaf het water – al varend langs kwekerijen – verhalen horen over de geschiedenis van dit boomkwekersdorp. Aansluitend op de rondvaart gaan we met onze groep genieten van een echte boomkwekerslunch in de kas van Yume. Na de lunch ben je helemaal vrij om weer je eigen gang te gaan.

Zo kan je op eigen tempo een kijkje nemen in de plantentuin van Esveldt, het boomkwekerijmuseum bezoeken of nog even slenteren door het gezellige winkelstraatje van Boskoop en een ijsje halen bij het befaamde Janssen’s. De dag start rond 10.15 uur en om 14.00 uur is het groepsgedeelte afgelopen.

Kosten

€ 15,- inclusief ontvangst met koffie, rondvaart en uitgebreide lunch.

Aanmelden kan niet meer

De hoeveelheid aanmeldingen voor de respijtdag was grandioos. Hierdoor zitten we helemaal vol en is aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Vragen en contact

Bel naar Karin de Jong (088 02 342 25) of stuur een e-mail naar info@mantelzorgcentraal.nl