De bijeenkomst “Langer thuis wonen, hoe dan?” is geannuleerd. Op donderdagochtend 29 februari 2024 stond deze bijeenkomst voor mantelzorgers in Waddinxveen gepland. De bijeenkomst wordt genoemd in de laatste editie van het MantelKRACHT magazine van februari, maar zal worden uitgesteld.

De website van MantelzorgNL is nu ook toegankelijk voor anderstalige mantelzorgers

Voor mantelzorgers die de weg moeten weten in de Nederlandse zorg is een deel van de website vertaald naar het Mandarijn, Farsi, Turks en Arabisch.

Op de website van MantelzorgNL kun je op een ‘NL’-icoontje rechtsboven de pagina naar deze vertaalde pagina’s gaan. Op die pagina’s staat info in verschillende talen over wat mantelzorg is, hoe het persoonsgebonden budget (pgb) werkt, en welke hulp er is voor mantelzorgers. Ook lees je daar over wonen en waar je hulp kunt regelen als de zorg te zwaar wordt. Er zijn ook filmpjes waarin info over mantelzorg in verschillende talen wordt uitgelegd. En je kunt verhalen lezen van Turkse en Marokkaanse mantelzorgers.

Bezoek via deze link de vertaalde website: Website van MantelzorgNL nu ook toegankelijk voor anderstalige mantelzorgers – MantelzorgNL

 

Mantelzorgcentraal organiseert op 6 maart in samenwerking met Vierstroom Thuiszorgwinkel en Hennekes Healthcare een mantelzorgMoment. Een bijeenkomst die in het teken staat van ontmoeten en kennis opdoen op het gebied van hulpmiddelen en praktische tips.

Of je nu zorgt voor je naaste met een lichamelijke beperking of met geheugenproblematiek, dan is dat best pittig. Je loopt naast veel regelwerk ook tegen praktische zaken aan. Bijvoorbeeld hoe kan iemand veilig een maaltijd opwarmen; blijven bellen; tv kijken of zijn of haar werk of hobby’s blijven uitvoeren? Maar ook: hoe kan iemand zo lang mogelijk nog zelfstandig blijven met een hulpmiddel? Speciaal voor de mantelzorgers die meer willen weten over hoe je naaste zo lang mogelijk de regie kan blijven behouden organiseren wij dit MantelzorgMoment.

Hoe ziet de avond eruit?

Winkelleider Vincent van Staaijeren zal op deze avond meer vertellen en uitleggen over hoe je hulpmiddelen in kunt zetten en wat de Vierstroom Thuiswinkel hierbij voor u kan betekenen. Vervolgens zal ergotherapeut Arno Timmer u vertellen hoe een ergotherapeut u kan helpen bij het gebruik van hulpmiddelen. Tot slot heeft u de mogelijkheid om in de winkel hulpmiddelen te bekijken, advies over in te winnen of mogelijks zelfs te lenen of te kopen.

Heb je een situatie of voorbeeld waar je het graag over wilt hebben? Geef dit dan aan bij uw aanmelding zodat we dit kunnen meenemen.

Waar & wanneer?

Datum: Woensdag 6 maart 2024

Tijd: inloop vanaf 19.00 uur, start 19.15 tot 21.00 uur

Waar: Vierstroom Thuiszorgwinkel Gouda, Bodegraafsestraatweg 3, 2805 GK Gouda

(voor de winkel kan je gratis parkeren)

Aanmelden voor het MantelzorgMoment:

Om je aan te melden voor een MantelzorgMoment stuur je een mail naar gouda@mantelzorgcentraal.nl onder vermelding van ‘hulpmiddelen & praktische tips’ met daarbij je naam, mailadres en telefoonnummer.

Voor kinderen en tieners (8 -16 jaar) die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of een verslaving organiseert GGZ Rivierduinen de KOPP/KOV-groepen. In de KOPP/KOV-groepen kunnen kinderen met elkaar delen wat ze thuis meemaken, leren ze het herkennen van en omgaan met emoties en gevoelens en krijgen ze uitleg over psychische ziekten en verslaving. 

Waar?

De KOPP/KOV-groepen van GGZ Rivierduinen zijn voor kinderen uit de volgende gemeenten: Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Alphen a/d Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Katwijk, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen.

Praktische informatie:
  • Duur: 6 bijeenkomsten.
  • Kosten: gratis.
  • Vooraf vindt een kennismakingsgesprek plaats met ouder(s) en kind.
  • De KOPP/KOV-groepen worden gegeven in samenwerking met Brijder preventie.
Meer informatie & aanmelden

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van GGZ Rivierduinen: KOPP/KOV-groep 8-16 jaar – GGZ Rivierduinen. Je kunt je aanmelden via de link onderaan hun pagina.

We kunnen de toekomst niet voorspellen. Wel bereiden we ons graag voor op wat komen gaat. Professionele zorg is niet altijd meer vanzelfsprekend. We zijn meer aangewezen op elkaar. Graag gaan we met mantelzorgers in gesprek om na te denken over hoe we de zorg voor onze naasten en voor elkaar in de toekomst zo kunnen inrichten dat we de zorg vol kunnen houden. We richten ons hierbij op een methodiek die in Denemarken succesvol wordt toegepast: Re-ablement.

Waar en wanneer

Mantelzorgcentraal en Palet Welzijn organiseren drie bijeenkomsten over de toekomst van mantelzorgers. De bijeenkomsten vinden plaats in Waddinxveen van 19.00 tot 21.45 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur.

  • Maandag 4 maart: Toekomstige mantelzorgers; mensen die nog geen mantelzorg geven, of in mindere mate
  • Donderdag 14 maart: Mantelzorgers die vol in de mantelzorg zitten en daar ook de zwaarte van ervaren
  • Donderdag 21 maart (ex) mantelzorgers, waarvan de zorg is verminderd of beëindigd

De komende maand zullen we op diverse manieren mantelzorgers benaderen om hen uit te nodigen voor deelname aan het groepsgesprek, zoals een email aan de geregistreerde mantelzorgers, een persbericht in diverse lokale kranten en het verspreiden van de flyer.

Ben je zelf mantelzorger? Of weet je een mantelzorger die interesse heeft om deel te nemen aan deze kleinschalige bijeenkomsten?

Stuur dan een e-mail voorzien van naam, telefoonnummer en de bijeenkomst waaraan je wil deelnemen. Aanmelden is nodig i.v.m. een beperkt aantal plaatsen. Bij aanmelding ontvang je de exacte locatie waar de bijeenkomst plaatsvindt. Alleen met een bevestigingsmail kun je deelnemen. Je kan de mail sturen naar: a.costermanboodt@paletwelzijn.nl

Voor vragen kun je contact opnemen met Annette Costerman Boodt projectleider bij Palet Welzijn op het nummer 06 – 460 73 764.