Ook mantelzorg heeft een prijs – artikel MantelzorgNL

Het merendeel van de mantelzorgers (78%) maakt kosten om voor een ander te zorgen. Denk hierbij aan reiskosten. Bijna 20% van de mantelzorgers heeft het financieel (zeer) krap.

Bij bijna 1 op de 3 (29%) mantelzorgers lopen de kosten op tot meer dan 100 euro per maand. De overheid ziet graag dat we meer voor elkaar gaan zorgen, maar ook mantelzorg heeft een prijs. Daar moet meer aandacht voor zijn.

Reiskostenvergoeding

Misschien is het wel de meest gestelde vraag aan de Mantelzorglijn: ‘Bestaat er een reiskostenvergoeding nu ik 3 keer in de week naar mijn moeder rijd om voor haar te zorgen?’. Het antwoord hierop is ‘nee’.

MantelzorgNL ziet dat veel mensen een mantelzorgtaak op zich nemen. Bijvoorbeeld om voor hun ouders op leeftijd te zorgen. Maar lang niet altijd wonen zij dicht bij elkaar in de buurt. Wanneer de zorg langdurig en intensief wordt, lopen deze kosten aardig in de papieren. 19% moet er andere dingen voor laten, 12% heeft het krap en 6% komt hierdoor geld tekort.

Onzichtbare kosten

In het begin sta je er misschien nog niet zo bij stil, maar bij een langdurige en intensieve zorgtaak kunnen reiskosten flink oplopen. Wanneer dit financieel voor problemen gaat zorgen is het belangrijk om dit soort onzichtbare kosten serieus te nemen. Bijvoorbeeld door als aankomend mantelzorger te bedenken hoe die kosten in de toekomst kunnen worden opgevangen.

‘Als mensen omwille van de hoge (reis)kosten genoodzaakt zijn om niet – of minder – te gaan zorgen, schiet de participatiesamenleving echt zijn doel voorbij.’ 

Liesbeth Hoogendijk, directeur van MantelzorgNL

Tips

Lees in de factsheet Financiële gevolgen van mantelzorg 6 tips waarmee je op reis- en parkeerkosten kunt besparen.

Wil je de uitkomsten inzien van deze enquête? 

Uitkomsten Mijnkwaliteitvanleven.nl themavragenlijst mantelzorg 2018

Bron MantelzorgNL.

In 2019 is eigen bijdrage Wmo maximaal € 17,50

Vanaf 2019 verandert de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dan betaalt iedereen maximaal € 17,50 per periode van 4 weken.

Inkomen of vermogen telt niet meer mee

In 2019 wordt er niet gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de Wmo. Iedereen betaalt maximaal € 17,50 per 4 weken.

Partner + geen AOW-leeftijd = geen bijdrage

Ben je getrouwd of heb je een partner? En is minimaal 1 van jullie nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoef je géén eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo.

Bereik je in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan wordt je eigen bijdrage maximaal € 17,50 per 4 weken.

Eigen bijdrage voor ondersteuning op maat

Je betaalt een eigen bijdrage voor ondersteuning op maat. Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, voor een scootmobiel, of voor collectief vervoer zoals de regiotaxi. En voor zorg die jezelf betaalt met een persoonsgebonden budget (pgb). Ook woningaanpassingen zoals een traplift of douchestoel vallen onder de eigen bijdrage.

De berekening van de eigen bijdrage voor beschermd wonen blijft hetzelfde.

Gemeente kan eigen bijdrage verlagen

De gemeente bepaalt of inwoners een eigen bijdrage moet betalen. De gemeente kan de eigen bijdrage ook verlagen voor haar inwoners. Of bepalen dat iemand geen eigen bijdrage hoeft te betalen, bijvoorbeeld omdat die persoon een laag inkomen heeft.

Heb je een laag inkomen? Bekijk de mogelijkheden.

Lees meer over de Wmo in 2019.

Bron het CAK.

Cursus voor kinderen van ouders met psychische problemen – Gouda

In januari 2019 start er een cursus voor kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van verslaafde ouders. Deze kinderen, vaak afgekort tot KOPP/KVO, merken veel van de problemen van hun ouders.

Tijdens deze cursus leren kinderen wat de ziekte van hun ouder inhoudt, en hoe zij er mee om kunnen gaan. Ze ervaren de steun dat ze niet de enige zijn met dit probleem.

In de groep kunnen de kinderen vragen stellen en met elkaar praten over thuis. We gaan het hebben over onderwerpen als:

jonge mantelzorger

 • Wat voor leuke dingen heb je meegemaakt?
 • Welke dingen waren misschien niet zo leuk?
 • Waarom doet je vader of moeder zo?
 • Met wie zou je nog meer kunnen praten?

Er worden veel leuke dingen gedaan waar de kinderen ook iets van leren, zoals een spel, iets oefenen, video kijken en tekenen.

Voor wie

Kinderen van 8 tot en met 12 jaar die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of verslaving.

Wanneer

Donderdag 31 januari 2019

Waar

Boelekade 19, Gouda

Kosten

Geen

Aanmelden en informatie

Via e-mail preventie.kinderenenjeugd@rivierduinen.nl of bel met telefoonnummer 0182 – 56 05 25.

Deze cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten. Zowel ouders als verwijzers kunnen kinderen aanmelden.

Ook de jonge mantelzorger hoort er gewoon bij!

Ook in 2019 gratis sportaanbod voor mantelzorgers in Zoetermeer!

Als mantelzorger sta je altijd klaar voor een ander. Jij zorgt en verzorgt. Voor jou is bijna niets te gek en jij cijfert jezelf meestal weg, want er voor elkaar zijn en elkaar helpen dat is voor jou vanzelfsprekend.

Jij zorgt intensief voor je naaste, maar zorg je ook goed voor jezelf? Wanneer maakte je voor het laatst tijd voor jezelf?

Tijd voor sportiviteit

Misschien is sporten of actief bewegen wel het laatste waar je aan denkt, als je al eens een ‘me-momentje’ hebt. Maar sporten doet echt goed en doet iets voor je brein! Actief bewegen zorgt ervoor dat je nog beter met druk en stress kunt omgaan. En dat is niet het enige positieve effect; je wordt namelijk wel 23% productiever, je kunt effectiever zorgen en nog helderder denken. Inspanning is ontspanning en dus werkt het beter en langer dan een kopje koffie. Echt waar!

Gratis sportaanbod

Mantelzorgcentraal vindt dat jij het verdient om kosteloos deel te nemen aan een professioneel sportprogramma. Dus als het lukt om ook eens tijd voor jezelf vrij te maken, dan kun je samen met andere mantelzorgers wekelijks deelnemen aan een Yoga- of Wandelgroep. Na afloop is er tijd voor een gezellig kopje koffie/thee en voor goede gesprekken met je nieuwe sportmaatjes en een coördinator mantelzorg.

Meteen inplannen?

Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten, waarbij je kunt kiezen uit 2 verschillende activiteiten:

● Wandelen; elke dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur wandelen onder begeleiding van een wandel coach vanuit Sportief Advies. Er wordt gestart op 5 februari vanuit het Atrium in de Gondelkade 33 in de wijk De Leyens.
● Yoga; elke maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur of 20.00-21.00 uur een yogales die gegeven wordt door een vaste gediplomeerde docent. Er wordt gestart op 4 februari in de grote zaal in de Gondelkade 33 in de wijk De Leyens.
● Inclusief twee informatiebijeenkomsten op het gebied van Gezonder Leven en Mindfulness.

Aanmelden

Deelname is gratis, maar we vragen je om bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn. Natuurlijk hebben wij begrip voor overmacht. Stuur voor je aanmelding een e-mail aan ZoSamen (ZoSamen verzorgt de mantelzorgondersteuning in Zoetermeer), mailadres: registratie@zosamen.nl en vermeldt hierin  je naam, adres en de keuze van de activiteit.

Alle mantelzorgers mogen zich aanmelden voor de activiteiten, maar mantelzorgers die vorig jaar nog geen gebruik hebben gemaakt van het aangeboden sportaanbod hebben dit jaar voorrang.

Wees er snel bij, want vol = vol!

Lichte psychische klachten? Een cursus biedt uitkomst… – Waddinxveen

Iedereen heeft wel eens momenten dat het even teveel wordt. Door drukte op het werk, problemen met opvoeden, dip in je relatie of (veel) zorgen om je naaste. Dat kan klachten zoals piekeren, stress, slecht slapen, somberheid, angst of paniek veroorzaken. Geen problemen waarbij je direct op zoek bent naar hulp maar toch kunnen deze klachten wel je dagelijks leven beïnvloeden.  Dit soort ‘lichtere’ psychische problemen zijn op te lossen zonder in therapie te hoeven gaan.

Mediis heeft hiervoor een uitgebreid cursusaanbod

Minder Piekeren

 • Deze cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur.
 • Tijdens deze cursus leer je omgaan met negatieve piekergedachten, te relativeren, weerbaarder worden en omgaan met tegenslagen.
 • Kosten € 12,50

Opkomen voor jezelf

 • Deze cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur.
 • Tijdens deze cursus leer je het beter bewaken van je grenzen door open en eerlijk gevoelens en gedachten te uiten.
 • Kosten € 25,-

‘Ik heb de handvatten gekregen om weer positief in het leven te staan’

‘Door de cursus krijg ik meer inzicht in mijn gedachten en gevoelens’

Mindfulness

 • Deze cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur.
 • Tijdens deze cursus leer je om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak.
 • Kosten € 25,-

Beter slapen doe je zo

 • Deze cursus bestaat ui 6 bijeenkomsten van 2 uur.
 • Tijdens deze cursus leer je hoe je veranderingen kunt aanbrengen in jouw slaapgewoonten. Maar ook hoe je je kunt ontspannen.
 • Kosten € 12,50

Aanmelden

Via je huisarts of praktijkondersteuner GGZ. Bespreek welke cursus je wilt volgen en welke erbij je past. Je huisarts of praktijkondersteuner GGZ meld je dan aan bij Mediis. Je ontvangt binnen 5 werkdagen een bevestiging via je e-mail met daarin informatie over de datum, tijden en locatie.

De cursussen vinden plaats in Gouda op een locatie nabij het NS-station. Parkeren in de omgeving is mogelijk.