Omdat de gas- en energieprijzen de afgelopen tijd flink zijn gestegen stelt de rijksoverheid een financiële steun beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. Op 30 juni 2022 houdt Palet Welzijn in het Anne Frank Centrum een spreekuur om senioren en mantelzorgers te ondersteunen bij de aanvraag voor deze energietoelage.

Bent u mantelzorger of op de pensioengerechtigde leeftijd en is uw inkomen tot 130% van de bijstandsnorm? Dan kunt u op 30 juni as. op afspraak bij Palet Welzijn terecht op het Jan van Bijnenpad 1 voor hulp bij het aanvragen van de eenmalige energietoelage van € 800.

Om gebruik te maken van deze service kunt u een afspraak te maken met Antoinette in ’t Hout op telefoonnummer 088-02 34 216.

DigiD mee

Voor het aanvragen van deze toelage is het noodzakelijk dat u in het bezit bent van een DigiD met een sms-code gekoppeld aan uw mobiele telefoon.

Vragen vooraf?

Bent u niet in het bezit van een DigiD of heeft u vragen? Neem dan op 30 juni tussen 9 en 10 uur telefonisch contact op met Nathalie Klamer voor advies, telefoonnummer 088-02 34 264.

In Gouda wordt in samenwerking met de Klup Gouda een Disco & Chill-avond georganiseerd op vrijdag 10 juni 2022 van 19.30-22.00 uur aan de Bloemendaalseweg nr. 68.

Wanneer je opgroeit in een gezin waar iemand extra zorg en aandacht nodig heeft, is er soms niet altijd genoeg tijd, aandacht en ruimte voor jou. Daarom organiseren we deze gezellige avond speciaal voor jou en voor andere jongeren zoals jij.

Voor deze avond kan je je aanmelden via info@2becool.nl  o.v.v. discoavond , je naam , leeftijd en telefoonnummer.

Klik op de afbeelding om de flyer te bekijken

Voor een kwart van alle jongeren zijn zorgtaken, zorgen maken én zorg missen dagelijkse kost. In de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 t/m 7 juni wordt aandacht gevraagd voor de (h)erkenning van deze toppers. Want zij zijn Niet te missen.

 
Ook de Zoetermeerse Isa groeit op in een gezin waar haar oudste broer extra zorg en aandacht nodig heeft.

Meer verhalen lezen van jonge mantelzorgers? Kijk eens op WeekvandeJongemantelzorger.nl

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger, ook in Gouda, Zoetermeer en Waddinxveen. Zij groeien op in een gezin met iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Zij vinden het zorgen voor een ander vaak normaal, maar het kan ook zwaar zijn.

Zo kunnen jonge mantelzorgers zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.
Ook in onze regio kijken we om naar jonge mantelzorgers. Zo zijn er bijeenkomsten en activiteiten en worden ook de jonge mantelzorgers gewaardeert! Dit doen we vanuit 2BeCool, de jongerentak van Mantelzorgcentraal specifiek voor deze doelgroep.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van zo’n zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Daarom is er de bewustwordingscampagne ‘Niet te missen’ die laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Zo hopen we dat jonge mantelzorgers meer gezien worden en er meer bewustwording, herkenning en erkenning komt.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt in het hele land extra aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en zichtbaar te maken.

In Zoetermeer, Gouda en Waddinxveen kunnen kinderen/jongeren van 8 tot 18 jaar die opgroeien in een gezin met extra zorg, zich registreren via de www.2becool.nl. Je bljift dan op de hoogte van alle bijeenkomsten, activiteiten en de waardering.

  • Voor Zoetermeer bestaat de mantelzorgwaardering uit een cadeaukaart van Bol.com ter waarde van €20,- en wordt aangeboden door Gemeente Zoetermeer.

  • In Gouda is op 10 juni een leuke Disco & Chill-avond voor jonge mantelzorgers

  • Ook inWaddinxveen ontvangen jonge mantelzorgers een eigen waardering. Zo was er onlangs een leuk uitje naar het Klimpark Alphen samen met jonge mantelzorgers uit Gouda. Op de hoogte blijven? Reden genoeg om je in te schrijven als jonge mantelzorger!

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich meer zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen dan hun leeftijdsgenoten. 

Voor deze kanjers organiseert 2BeCool op 21 mei een leuke middag voor kinderen en tieners uit Waddinxveen & Gouda. We gaan de uitdaging van een klimparcours aan. Durf jij?

Klimpark Alphen aan de Rijn is de locatie waar het gaat plaatsvinden. Na de uitleg van een klimprofessional gaan jullie zelfstandig het klimparcours op en heb je 2 uur de tijd om verschillende parcoursen af te leggen. Om mee te mogen klimmen moet je minimaal 10 jaar zijn én langer dan 1.30 meter.

Een beetje hoogtevrees is niet erg. Je zit goed vast en aan alle veiligheid is gedacht.

We hebben plek voor ongeveer 20 deelnemers. Geef je dus snel op, want vol = vol!

Datum & tijd:

Zaterdagmiddag 21 mei 2022 om 13.00 uur

Kosten:

geen!

Locatie:

Klimpark Alphen
Burgemeester Bruins Slotsingel 9
Alphen aan de Rijn

Aanmelden?

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Doe dit vóór 12 mei (vol=vol). Je mag allleen komen of samen met een vriend/vriendin.
Stuur hiervoor een mail aan info@2becool.nl met je naam, leeftijd en telefoonnummer. Ook vragen kan je via de mail stellen.

NB. Om mee te mogen klimmen moet je minimaal 10 jaar zijn én langer dan 1.30 meter