Heb je een WW- of bijstandsuitkering? Dan kan je voor mantelzorg vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. Lees hieronder wanneer deze vrijstelling geldt en over andere bijzonderheden.
Je ontvangt een WW-uitkering
Ontheffing sollicitatieplicht
Het is mogelijk dat je een WW-uitkering hebt en dat je tegelijk zeer intensieve mantelzorg aan je naaste biedt. Kun je deze zorg niet combineren met een betaalde baan of een reïntegratietraject? Dan kunt je vrijstelling van de sollicitatieplicht aanvragen bij het UWV. Je kunt maximaal zes maanden vrijstelling krijgen. In deze periode is het de bedoeling dat je vervangende zorg regelt. In uitzonderlijke gevallen kan het UWV deze periode (steeds) verlengen met een maand.
Het UWV bepaalt of je van de ontheffing van de sollicitatieplicht gebruik kunt maken. Informeer hiernaar bij je werkcoach van het UWV.
Mantelzorgforfait
Ben je in de jaren voordat je werkloos raakte mantelzorger geweest? En heeft de zorgvrager je betaald uit een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kun je misschien aanspraak maken op het mantelzorgforfait. Dit houdt in dat de jaren waarin je voor je naaste zorgde voor de helft meetellen als arbeidsverleden voor je WW-uitkering (of WIA-uitkering). Meer informatie over het mantelzorgforfait vind je op de website van het UWV.
Als je je WW- of WIA-uitkering aanvraagt, kun je het mantelzorgforfait aangeven. Voorwaarde is dat je kunt bewijzen dat je salaris hebt ontvangen uit een pgb. Dit doe je bijvoorbeeld met een overeenkomst tussen jou en de zorgvrager.
Je ontvangt een bijstandsuitkering
Vrijstelling sollicitatieplicht
Voor de bijstandsuitkering zijn er geen algemene regelingen voor mantelzorgers. Wie als mantelzorger een intensieve zorgtaak heeft, hoeft in sommige gemeenten niet verplicht te solliciteren. Dit verschilt per gemeente en per situatie. Informeer hiernaar bij je eigen gemeente. Meer informatie over je rechten en plichten bij een bijstandsuitkering vind je op de website van de Rijksoverheid.
Tegenprestatie
Met een bijstandsuitkering moet je een tegenprestatie leveren wanneer de gemeente hierom vraagt. Het gaat dan om onbetaalde activiteiten die maatschappelijk nuttig zijn. De gemeente kan een uitzondering maken voor mantelzorgers. Dit verschilt per gemeente. Gemeenten kunnen mantelzorg nooit verplichten, ook niet als tegenprestatie.