Studeer je en heb je mantelzorgtaken? Je bent niet de enige!
Hogeschool Windesheim heeft onderzoek verricht naar studenten met mantelzorgtaken. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat 8,6% van de studenten mantelzorger is. Het vaakst zijn dit studenten in het domein Gezondheid & Welzijn. 49,1% van de studerende mantelzorgers heeft last van angst en depressie. Bij niet-mantelzorgende studenten ligt dat percentage op 41,7. 20,2% van deze mantelzorgers loopt studievertraging op, tegenover 14,2% van de niet-mantelzorgende studenten. 21,1% van de mantelzorgers overweegt met de studie te stoppen. Van de niet-mantelzorgende studenten is dat 15,6%.
Combineer jij zelf je studie met zorgen voor je naaste? Bespreek dit dan met een studiebegeleider of -adviseur. Deze persoon kan aangeven wat er binnen jouw studie mogelijk is als je bijvoorbeeld studievertraging oploopt door de mantelzorg. Ook kan een studiebegeleider of -adviseur meedenken over welke docenten je wilt inlichten over jouw situatie en of je ook medestudenten op de hoogte wilt brengen.
Loop je door mantelzorg studievertraging op, dan kun je aanspraak maken op het profileringsfonds van je onderwijsinstantie. Dit is een regeling waarbij je een financiële compensatie krijgt voor de studieachterstand die je opgelopen hebt. Het ministerie van OCW heeft aangegeven dat persoonlijke omstandigheden, waaronder mantelzorg, moeten meespelen in de manier waarop de onderwijsinstantie de student behandelt.
Ben je zelf student, maar geen mantelzorger? Ook dan is het belangrijk om te weten dat je waarschijnlijk medestudenten hebt die mantelzorg verlenen. Het is mogelijk dat door de mantelzorg bijvoorbeeld jullie samenwerking vertraging oploopt. Als je van de situatie van je medestudent op de hoogte bent, kun je samen en met docenten afspraken maken.