Heb je de mogelijkheid om een uitbouw aan je woning te maken, of je garage te verbouwen? Of heb je in je tuin ruimte om een huisje te plaatsen? Dan kun je overwegen om een mantelzorgwoning te maken voor degene die zorg nodig heeft.
Om een mantelzorgwoning op je eigen terrein te maken, heb je geen vergunning nodig. Of het nu gaat om een aanbouw, een verbouwing van een bestaand bouwwerk of het plaatsen van een kant-en-klare woning: alles is vergunningsvrij mogelijk.
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning bij je huis voor degene die je zorg nodig heeft. Je kunt ook zelf in de mantelzorgwoning wonen. Diegene die zorg nodig heeft woont dan in het bijbehorende huis.
Er zijn drie mogelijkheden om een mantelzorgwoning te realiseren. Ten eerste kun je een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen. Ten tweede kun je een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ten derde kun je een bestaand gebouw bij je huis, zoals een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning.
Vergunning?
Als je een mantelzorgwoning plaatst, hoef je de gemeente niet op de hoogte te stellen. Er is hier immers geen vergunning meer voor nodig. Wel gelden er enkele voorwaarden:
• Je voldoet aan de algemene regels voor bijbehorende bouwwerken. Deze gaan onder andere over de omvang en de plaats van het bouwwerk.
• Je voldoet aan het Bouwbesluit: een aantal bouwtechnische voorschriften met betrekking tot onder andere veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Aannemers zijn hiervan op de hoogte. Ook kun je de voorschriften zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.
• Controleer of je bouwplannen vergunningsvrij zijn. Dit kan op www.omgevingsloket.nl. Hier kun je ook direct een vergunning aanvragen indien nodig.
Mantelzorgwoning en WOZ-waarde
Heb je een tijdelijke mantelzorgwoning in je tuin? Vanaf 2017 telt de gemeente tijdelijke mantelzorgwoningen niet meer mee bij de WOZ-waardering. Dit staat in de Waarderingsinstructie die geldt vanaf 1 januari 2017.
Is de mantelzorgwoning een aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur? Dan kan de gemeente de waarde wel meetellen.
Regels
• Je mag alleen de begane grond van de mantelzorgwoning gebruiken als leefruimte.
• Er mag niet meer dan één huishouden in de mantelzorgwoning wonen. Dit huishouden mag uit niet meer dan twee personen bestaan. Een van deze personen moet mantelzorg bieden of ontvangen.
• Bij twijfels over de mantelzorgrelatie kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige persoon of instantie.
• Het bouwwerk mag niet meer als woning gebruikt worden wanneer de mantelzorgrelatie ten einde komt. Afbreken is niet nodig, maar je moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen.
• Laat je een bestaand bouwwerk ombouwen tot mantelzorgwoning? Dan hoeft de omvang niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen.
• Laat je een mobiele mantelzorgwoning plaatsen en woon je buiten de bebouwde kom van een dorp of stad? Dan gelden er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte.
Duo-, kangoeroe- en schakelwoningen
Het is ook mogelijk om samen met degene die je verzorgt te verhuizen naar een duo-, schakel- of kangoeroewoning. Dit zijn aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen met ieder een eigen voordeur of een gezamenlijke entree. Vraag hiernaar bij de gemeente of woningcorporatie.