Heb je een AOW- of nabestaandenuitkering en ga je samenwonen, dan heeft dat meestal gevolgen voor je uitkering. Ga je echter samenwonen met iemand die intensieve zorg nodig heeft, dan gelden er speciale regelingen.
Je ontvangt AOW
Heb je als mantelzorger een AOW-uitkering en wil je gaan samenwonen met diegene voor wie je zorgt? Dan kun je mogelijk je alleenstaanden-AOW behouden. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Woon je voor meer van de helft van de tijd samen met iemand en hebben jullie beiden je eigen woning? Mogelijk geldt dan de tweewoningenregel. Dit houdt in dat je recht hebt op een AOW-pensioen voor ongehuwden.
Neem altijd contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als er iets wijzigt in je situatie.
Je ontvangt een nabestaandenuitkering Anw
Als je gaat samenwonen, stopt normaal gesproken je Anw-uitkering. Heeft degene met wie je gaat samenwonen echter intensieve zorg nodig en is binnen twee jaar geen herstel te verwachten? Dan kun je je uitkering gedeeltelijk behouden.
Er is pas sprake van een zorgrelatie als de zorg langer duurt dan zes maanden. Als de zorg korter duurt, heeft dit geen gevolgen voor je Anw-uitkering.
Neem altijd contact op met de SVB als er iets wijzigt in je situatie.
Kostendelersnorm
Ontvang je een uitkering en deel je een woning met meer personen van 21 jaar of ouder? Dan geldt de kostendelersnorm. Hoe meer volwassenen in de woning, des te lager is je uitkering. Je bent immers in staat om de woonkosten te delen. De kostendelersnorm geldt voor de Anw, maar niet voor de AOW.
De kostendelersnorm geldt ook voor de volgende uitkeringen:
• Participatiewet (voorheen Wet Werk en Bijstand) bijstandsuitkering
• Uitkering oudere werklozen (IOAW, IOW, IOAZ)
• Aanvullende Inkomens Ouderen (AIO-aanvulling)
• Toeslagenwet: de wet die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum van personen met een WW, ZW, WIA, WAO, Wajong, WAZ, Wazo of IOW.
Lees meer over de kostendelersnorm op de website van de MantelzorgNL.