Wanneer je zelf als mantelzorger opgenomen wordt of niet meer in staat bent om mantelzorg te verlenen, is het mogelijk dat een ander de zorg overneemt. Zit je er zelf helemaal doorheen? Dan kan je de huisarts of een mantelzorgcoördinator/ Sociaal Team je ondersteunen.
Logeeropvang
Logeeropvang is kort, tijdelijk verblijf in een zorginstelling voor mensen met een ziekte, beperking of psychische problemen. Iemand is er een nachtje, een weekend of een vakantie tussenuit, in een andere omgeving en met andere mensen. Professionele hulpverleners nemen een tijdje de zorg over. Ondertussen hebben de mensen thuis, die normaal de zorg en aandacht geven, tijd voor zichzelf.
Logeeropvang voor volwassenen wordt aangeboden door verschillende soorten organisaties. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij logeerhuizen, verpleeghuizen, zorginstellingen, woonvormen en zorgboerderijen. De instelling biedt begeleiding, verpleging en persoonlijke verzorging. Ook zijn er activiteiten. Op deze manier kan logeeropvang de volwassene met een beperking voorbereiden op meer zelfstandigheid of voorbereiden op wonen in een instelling.
Ook voor kinderen bieden verschillende organisaties logeeropvang aan. Geeft je veel zorg en aandacht aan je kind met een beperking? En heb je – of de rest van je gezin – soms rust nodig? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij logeerhuizen, zorg- en logeerboerderijen en logeergezinnen. Je kind kan tijdelijk logeren in de instelling, krijgt eten en drinken en kan algemene voorzieningen gebruiken zoals een verstelbaar bed of een tillift.
Kijk voor de mogelijkheden van logeeropvang in je eigen gemeente.
Regelen
Je kunt je bij je gemeente aanmelden voor Wmo-ondersteuning. Je gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van logeeropvang.
Heeft je familielid of vriend een indicatie voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Vraag dan meer informatie bij het zorgkantoor over logeeropvang vanuit de Wlz.
Vergoeding
Je betaalt vanaf 18 jaar een eigen bijdrage voor logeeropvang. De hoogte hangt af van de leeftijd, het gezinsinkomen en de gezinssamenstelling. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage en stuurt ook de rekening. Maak een proefberekening van de eigen bijdrage op hetcak.nl.
Onder de 18 jaar geldt geen eigen bijdrage voor logeeropvang.
Crisisopvang
Het is altijd mogelijk dat de gezondheidstoestand van je naaste plotseling verslechtert of dat jou als mantelzorger iets overkomt. Het is daarom aan te raden om vooraf zo goed mogelijk na te denken wat er dan met je naaste gebeurt. Wellicht kun je een beroep doen op spoedzorg/crisisopvang. De huisarts, de thuiszorgorganisatie of een zorginstelling die de zorg gaat leveren kan de indicatie voor spoedzorg aanvragen bij het CIZ. Crisisopvang hoeft niet in de eigen gemeente plaats te vinden, maar kan ook in de regio zijn.