Een op de zes werknemers is mantelzorger. In de zorg is dit zelfs een op de vier. Voor veel van hen is de combinatie van werk en mantelzorg zwaar. Zij dreigen overbelast te raken. De combinatie van mantelzorg en werk kan ook leiden tot uitval op het werk, waardoor financiële problemen kunnen ontstaan. Jij kunt dit als werkgever, gemeente of als professional in zorg en welzijn voorkomen.
Hoe kun je werkende mantelzorgers ondersteunen?
Wijs mantelzorgers op de mogelijkheden om verlof op te nemen of flexibel te werken. De wettelijke regelingen zijn calamiteitenverlof (als de werknemer onverwachts direct enkele uren tot een paar dagen vrij moet zijn), kortdurend zorgverlof (tot twee keer het aantal werkuren voor 70% van het salaris) en langdurend zorgverlof (twaalf weken onbetaald verlof voor de helft van het aantal werkuren). Daarnaast is er de Wet Flexibel Werken. Deze wet maakt het werknemers mogelijk om te vragen om thuis of op gunstige tijden te werken en de arbeidsduur aan te passen.
Ondersteunen als werkgever
Zorg als werkgever voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Maak ten eerste het thema mantelzorg bekend en bespreekbaar. Zet ten tweede wettelijke verlofregelingen in en zorg ten derde dat het mogelijk is om flexibel te werken.
Ondersteunen als gemeente of professional in zorg en welzijn
Stimuleer als gemeente of professional in zorg en welzijn werkgevers om mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in te voeren. Wijs mantelzorgers daarnaast op de mogelijkheden om de zorg te delen.