Onder voorwaarden kan de gemeente een persoonsgebonden budget (pgb) toekennen. Een pgb is een budget waarmee iemand zelf hulp kiest en inkoopt. Wie een pgb ontvangt, krijgt dat niet op de eigen rekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank beheert de budgetten en regelt alle betalingen. Met een pgb is het zowel mogelijk om professionele zorg als mantelzorg in te kopen.
Het pgb is bedoeld voor mensen die door ziekte of een handicap ondersteuning nodig hebben. Met het pgb bepalen zij zelf welke zorg zij inkopen en wie zij daarvoor inschakelen. Er zijn vier soorten pgb’s: uit de Wmo, uit de wlz, uit de jeugdwet en uit de Zvw. Welk pgb je het beste kunt aanvragen, verschilt per situatie. De pgb-houder hoeft niet per se een professionele zorgverlener in te kopen. Hij kan met het pgb ook jou als mantelzorger inschakelen. Je kunt dan als mantelzorger uit het pgb betaald krijgen. Voorwaarde is dat je wel de hulp geeft waarvoor het pgb bedoeld is. Hiervoor sluiten jij en de pgb-houder een contract af. Het is verstandig een passende zorgovereenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te gebruiken. Wanneer het Wmo- of jeugdzorg betreft, is het mogelijk dat de gemeente specifieke regels hanteert.
Voor- en nadelen pgb
Als je uitbetaald krijgt vanuit een pgb, is het grote voordeel dat je zelf de totale eigen regie hebt. Maar er zijn ook een aantal nadelen:
• Je bouwt geen pensioen op.
• Er is geen vervanging als je bijvoorbeeld ziek of arbeidsongeschikt wordt.
• Als je ziek of arbeidsongeschikt wordt, krijg je ook geen geld.
• Raak je werkloos, dan heb je niet altijd meer recht op WW en ook niet altijd op bijstand.
• Als de zorgvrager wordt opgenomen of overlijdt, heb je geen inkomen meer.
• Over het inkomen betaal je inkomstenbelasting.
• Voor deze overeenkomsten moet je je houden aan de arbo-wetgeving: niet meer dan 40 uur per week.
Wie komt voor een pgb in aanmerking en hoe vraag je het aan?
Wil je in aanmerking komen voor een pgb? Dan heb je een indicatie nodig voor zorg met verblijf, persoonlijke verzorging of verpleging, begeleiding, huishoudelijke hulp of jeugdzorg. Per vorm van pgb gelden er specifieke voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn dat je als aanvrager:
• duidelijk kunt aangeven waarom hij een pgb nodig heeft en zorg in natura niet past;
• in staat bent het pgb te beheren en er verantwoorde zorg mee in te schakelen.
Waar je een pgb aanvraagt, hangt af van de benodigde zorg. Wmo-zorg en jeugdzorg vraag je aan bij de gemeente. Voor Wlz-zorg kun je terecht bij het zorgkantoor en voor zvw-zorg bij de zorgverzekeraar.