Een mantelzorger zorgt lange tijd, intensief en onbetaald voor een ziek of gehandicapt persoon. Zij doen dit niet vanuit een beroep, maar omdat zij een persoonlijke band met diegene hebben. Deze zorg is vaak dagelijks en kan niet zomaar beëindigd worden. Mantelzorgers doen dit vrijwillig, maar mantelzorg is geen vrijwilligerswerk!
Wat de situatie ook is, als mantelzorger komt er vaak veel op iemand af. Zorgen voor een ander kan veel voldoening geven, maar het kan het ook erg belastend zijn. Mantelzorgers geven vaak aan dat ze hun grenzen overschrijden en hierdoor uit balans raken. Dit kan gevolgen hebben voor hun eigen sociale leven en welzijn. Een goede balans tussen mantelzorg en bijvoorbeeld werk, gezin en vrije tijd is van groot belang om alles te kunnen volhouden.
Als professional kom je in je werk regelmatig mantelzorgers tegen. Vaak worden familieleden ook niet altijd gezien als mantelzorger. Toch doen zij wel veel voor hun naaste, zoals meegaan met ziekenhuisbezoek, helpen bij de administratie, een handje helpen in de huishouding en de emotionele ondersteuning. Het is als professional belangrijk om oog voor het familielid/mantelzorger te hebben. Mantelzorgers trekken namelijk pas aan de bel als de zorg te veel wordt. Het is dan ook zaak om de mantelzorger mee te nemen in het ziekteproces en hierbij te ondersteunen. Iedere gemeente biedt mantelzorgondersteuning. Kijk in de gemeente waar je werkzaam bent waar mantelzorgers terecht kunnen.