Cursus jongeren met ouder psychische problemen of verslaving | 9 mei

, , , , ,

Als je ouder psychische problemen of een verslaving heeft, dan merk jij daar ook wat van. Je ouder is bijvoorbeeld in de war of moe en verdrietig of wordt sneller boos. Misschien schaam je je ook wel een beetje voor je ouder(s). Misschien snap je niet goed wat er aan de hand is en heb je er vragen over. Of misschien pieker je er wel over maar vind je het moeilijk om erover te praten. Toch kan het helpen om erover te praten, met iemand die jij vertrouwt.

De cursus

Misschien loop je rond met allerlei vragen. Bijvoorbeeld: is het erfelijk? Wordt mijn ouder ooit nog beter? Hoe kan ik mijn ouder(s) helpen? Hoe kan ik omgaan met reacties uit mijn omgeving? Het kan ook zijn dat je wilt helpen door je zo te gedragen dat je ouder geen last van je heeft. Of dat jij meer dingen in het huishouden doet, of zorgtaken op je neemt. Daardoor schiet het er bij in om tijd voor jezelf te nemen en leuke dingen te ondernemen met vrienden.


Dan is deze gespreksgroep misschien iets voor jou. In de groep komen jongeren bij elkaar die net als jij een ouder hebben met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Zij begrijpen precies waar jij het over hebt. De groep is geen therapie, maar meer een cursus. In de groep komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Gevolgen van de ziekte van je ouder voor je dagelijks leven en hoe je daarmee om kunt gaan.
  • Omgaan met reacties uit je omgeving.
  • Uitleg over de verschillende ziektebeelden door een deskundige, die je ook van alles kunt vragen.
  • Zorgen voor jezelf en tijd voor jezelf maken.

Voor wie?

Voor jongeren (16-23 jaar) die een ouder/verzorger hebben met psychische problemen en/of een
verslaving.

De KOPP/KOV-groep is voor jongeren uit de volgende gemeenten: Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Alphen a/d Rijn, Nieuwkoop, Kaag & Braassem, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Katwijk, Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen.

Praktische informatie

  • De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 1,5 uur.
  • Vooraf hebben we een kennismakingsgesprek.
  • Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
  • Kijk voor de eerstvolgende startdatum en locatie voor jouw gemeente in de planning op de
    website.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website: https://rivierduinen.nl/preventie/kopp-kov-groep-16/
Voor meer informatie kan je mailen naar preventie@rivierduinen.nl